Regularne sięganie po słodzone napoje może aż pięciokrotnie podnieść ryzyko raka jamy ustnej – wynika z najnowszych badań z serii Nurses’ Health Study. Wystarczy jedna puszka dziennie, by pojawiły się trzy dodatkowe zachorowania na 100 000 kobiet rocznie. Sprawdź, skąd bierze się to zagrożenie i jak proste zmiany nawyków mogą je ograniczyć.Picie jednego słodzonego napoju dziennie to 5,5 razy większe ryzyko raka jamy ustnej Efekt utrzymuje się nawet po wykluczeniu takich czynników jak palenie i alkohol Proste zmiany w diecie i higienie mogą istotnie ograniczyć to ryzyko
Wybierasz się w dłuższą drogę i do samochodu zabierasz małą, kolorową puszkę? To jeszcze nie jest najgorzej. Ale jeśli sięgasz po napoje energetyczne częściej, bo ci smakują, bo czujesz, że pobudzają cię do działania, uważaj – możesz sobie zaszkodzić.Energetyki mogą prowadzić nie tylko do bólów głowy, wzrostu ciśnienia krwi i problemów z sercem, ale – jak pokazują badania – także do uszkodzenia jelit i depresji.Energetyki mogą chwilowo dodawać energii, ale niosą ze sobą poważne skutki zdrowotne Regularne picie zwiększa ryzyko depresji, problemów z sercem i układem nerwowym Niektóre objawy mogą pojawić się szybciej, niż się spodziewasz – nawet po jednej puszce dziennie
W Polsce dochodzi do ok. 90 tys. udarów rocznie. Wiele z nich kończy się niepełnosprawnością lub śmiercią. Z danych statystycznych wynika, że coraz częściej doznają ich osoby młode, poniżej 40 roku życia. Jaka może być tego przyczyna? Czy da się temu zaradzić? Niech historia 23-letniej Anny będzie przestrogą.
Przed tymi napojami ostrzegają kardiolodzy - właśnie pojawiły się nowe badania mówiące o tym, że regularne ich picie powoduje nadciśnienie. Energetyki są w Polsce dostępne (teoretycznie), od 18 roku życia. Katarzyna Bosacka ostrzega też przed łączeniem ich z innym napojem. Pewnie się domyślacie, jakim. Dlaczego łączenie drinków z napojami energetycznymi jest szkodliwe? Wyniki badań jasno wskazują, że napoje te są szczególnie groźne dla organizmu, nawet bardziej niż czysty alkohol. Mieszanka ta obciąża serce i sprawia, że jeszcze dotkliwiej odczuwamy skutki zatrucia alkoholem. Niedawno w tej sprawie głos zabrała Katarzyna Bosacka, dziennikarka i ekspertka w dziedzinie żywności